
Alasta kiinnostunut voi suorittaa perustutkinnon ammatillisessa oppilaitoksessa tai jatkaa korkeakouluopintoihin lukion tai ammatillisen perustutkinnon jälkeen. Myös oppisopimuksella suoritettu ammatillinen tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluihin. Oppiminen on yhtä laadukasta kuin oppilaitoksessa, sillä opiskelijat noudattavat samoja tutkintovaatimuksia kuin oppilaitoksessa.
Monet oppilaitokset tarjoavat kaksoistutkintoja, joissa yhdistyy ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto.
Useat ammattikorkeakoulut tarjoavat väyläopintoja, joiden avulla korkeakouluopinnot voi aloittaa jo toisen asteen aikana. Avoimet ammattikorkeakoulut tarjoavat puolestaan polkuopintoja, jotka koostuvat ensimmäisen vuoden korkeakouluopinnoista.
Ammatilliset perustutkinnot
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
tarjoilija, asiakaspalvelun osaamisala
kokki, ruokapalvelun osaamisala.
Matkailualan perustutkinto
matkailun asiakaspalvelija.
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot
Tutkinnot on tarkoitettu ensisijaisesti jo alalta työkokemusta hankkineille, erikoistuvaa osaamista tarvitseville tai hankitun osaamisen näyttäjille.
Ammatti-tutkinnot
Ammattitutkinnot
ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto
matkailupalvelujen ammattitutkinto
ruokapalvelujen ammattitutkinto
opastuspalvelujen ammattitutkinto
lähiesimiestyön ammattitutkinto.
Erikoisammattitutkinnot
erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto
majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto.
Restonomi
Ammattikorkeakoulussa alan tutkinto on restonomi (AMK). Restonomikoulutuksessa on mahdollista erikoistua esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alaan, matkailu-, ravintola- ja tapahtumaliiketoimintaan tai ruokatuotantoon. Käytännönläheisissä opinnoissa perehdytään muun muassa palveluliiketoimintaan, palvelumuotoiluun, johtamiseen ja talouteen.
Restonomi YAMK
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto on tarkoitettu henkilöille, joilla on jo AMK- tai muu soveltuva korkeakoulututkinto sekä vähintään kahden vuoden työkokemus. YAMK-opinnot vastaavat yliopistojen maisteritasoa ja antavat kelpoisuuden julkisiin virkoihin, joihin vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto. YAMK-tutkinto mahdollistaa myös tieteelliset jatko-opinnot (lisensiaatti tai tohtori).
Yliopisto-opinnot
Matkailu- ja ravitsemisalaan liittyviä opintoja voi suorittaa myös yliopistoissa. Yliopistosta riippuen on mahdollista opiskella esimerkiksi kauppa-, hallinto-, elintarvike- ja ravitsemustieteitä tai matkailututkimusta.