Timo Lappi: Matkailu- ja ravintola-ala on tulevaisuuden ala
Moni nuori miettii, mihin suunnata peruskoulun tai lukion jälkeen. Erityisesti tekoälyn nopea kehitys muuttaa ammatteja – osa ammateista katoaa ja uusia syntyy tilalle. Nuoren on vaikea ennakoida, mitkä toimialat ovat tulevaisuuden aloja. Matkailu- ja ravintola-ala on sellainen, koska se perustuu ihmisten kohtaamiseen ja heidän yksilöllisten tarpeidensa huomioon ottamiseen.
Henkilökohtainen ja yksilöllinen palvelu erottaa matkailu- ja ravintola-alan teollisuudesta, jossa henkilötyövoimaa pyritään korvaamaan automaatiolla niin paljon kuin mahdollista. Henkilökohtaista ja yksilöllistä palvelua ei voida korvata koneilla. Tällainen palvelu on ja pysyy matkailu- ja ravintola-alan ydintoimintana.
Ne yritykset menestyvät, jotka pystyvät palvelemaan asiakkaitaan parhaiten ja ottamaan huomioon heidän yksilölliset tarpeensa. Tähän yritykset tarvitsevaa osaavaa, motivoitunutta, palveluhenkistä ja kielitaitoista henkilökuntaa.
Suomessa matkailu- ja ravintola-alalla on ollut vaikeita vuosia koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan takia. Muualla Euroopassa Baltian maita lukuun ottamatta ala on jo reilussa kasvussa. Suomikin on pikkuhiljaa pääsemässä kasvu-uralle. Edellytykset menestykselle ovat erinomaiset.
Suomen talvimatkailu on jo lyönyt läpi kansainvälisesti. Ilmaston lämpeneminen, niin ei-toivottu kuin se onkin, edistää Suomen tavoitteita kesämatkailussa. Viileä 20 asteen molemmin puolin oleva lämpötila tulee houkuttelemaan muualla maailmassa yli 30 asteen lämpötiloissa kärvisteleviä ihmisiä. Myös toimiva kaupunki-infrastruktuuri, puhdas vesi ja ilma sekä maistuvat raaka-aineet ovat jo nyt ja tulevaisuudessa vielä enemmän Suomen matkailualan valttikortteja. Suomi on kansainvälisten kongressien järjestäjänä kokoansa suurempi tekijä ja tunnettu järjestelykyvystään.
Suomalaiset hotellit, ravintolat ja muut matkailuyritykset ovat kansainvälisessä vertailussa erittäin korkeatasoisia. Niiden henkilökunta on menestynyt hyvin kansainvälisissä tutkimuksissa palvelun ystävällisyydessä ja asiakkaiden tarpeiden huomioon ottamisessa. Suomalaiset kokit ja kokkimaajoukkue ovat osoittaneet mainioita otteita kansainvälisissä kilpailuissa. Panostamme tulevaisuudessa vielä enemmän kilpailullisuuteen.
Koulutus matkailu- ja ravintola-alalla avaa myös kansainvälisen uran. Suomalaisten nuorten hyvä kielitaito edesauttaa työllistymistä ja kokemuksen hankkimista ulkomailta. Moni eturivin alan ammattilainen on hakenut oppia ulkomailta ja palannut Suomeen esimerkiksi yrittäjäksi.
Matkailu- ja ravintola-ala on kansainvälinen kasvuala. Suomella on kaikki mahdollisuudet kasvaa matkailussa vielä reilusti. Kasvu edellyttää, että henkilökunta on hyvin koulutettua, palveluhenkistä ja ammattitaitoista. Kun nuori valitsee matkailu- ja ravintola-alan uravaihtoehdokseen, hän voi olla varma siitä, että mielenkiintoisia töitä on tarjolla nyt ja tulevaisuudessa.
Aloitan tällä kirjoituksellani matkailu- ja ravintola-alan mahdollisuuksia käsittelevän blogi-kirjoitusten sarjan. Kirjoituksissa alan ammattilaiset käsittelevät monipuolisesti matkailu- ja ravintola-alaa uravaihtoehtona.
Julkaistu 10.9.2025