Satu Järvelä: Unelma-ammateissa matkailu- ja ravintola-alalla koko työuran

Kuva: Linnanmäen mediapankki

Olen työskennellyt koko työurani matkailu- ja ravintola-alalla. Tein jo nuorena erinomaisen päätöksen hakeutua töihin matkailun pariin. Alun perin alalle houkutteli kansainvälisyys ja se, että matkailualalla pääsemme jakamaan asiakkaiden elämän juhlahetkiä. Unelmaani toimialasta loivat hotellien kristallikruunujen säihke ja vieraiden kielten sorina. Ensin halusin lentoemännäksi (lapsuuden Rodoksen matkan jälkeen) ja hiukan vanhempana hotellin johtajaksi.

Vaikka arki ei aina ole ollutkaan pelkkää juhlaa, olen pystynyt mara-alalla luomaan monipuolisen uran ja saanut nuoresta alkaen paljon vastuuta.

Nyt viisikymppisenä toimin Linnanmäen toimitusjohtajana – saan tuottaa iloa ja samalla tehdä hyvää. Mikä voisi olla parempaa! Katsoessani työuraani taaksepäin tunnistan urallani monta kehittävää vaihetta, jotka työskentely mara-alalla on mahdollistanut.

Monipuolisia kesätöitä ja kansainvälisyyttä

Erikoistumalla matkailu- ja ravintola-alaan pääsin jo kouluaikana tekemään erilaisia kesätöitä. Lukioaikana haaveilin kesätöistä ulkomailla. Tämä haave toteutui, kun työskentelin useana kesänä laivasiivoojana Tukholmassa, opin ruotsin kielen sekä pääsin toimimaan aidosti kansainvälisessä työyhteisössä. Matkustelin paljon, ja aina kun matkakassaa piti kartuttaa, laivalta löytyi töitä. Opiskeluaikana työskentelin matkatoimistossa iltaisin ja viikonloppuisin. Pääsin myös mukaan katsastamaan uusia mahdollisia hotelleita ja käyttämään näin myös espanjan kieltä.

Esihenkilörooliin nuorena

Hakeuduin opiskelemaan hotelli- ja ravintolataloutta (myöhemmin palvelujen markkinoinnin koulutusohjelma) Turun kauppakorkeakouluun. Opinnoissa matkailualan erityisopinnot yhdistyivät kauppatieteelliseen kokonaisuuteen. Opiskeluaikana pääsin töihin lomakeskukseen ravintolapäälliköksi. Johdin isoa, innostunutta työporukkaa. Opettelimme yhdessä ravintola-alaa ja itse pääsin oppimaan toimimista esihenkilönä.

On todella hienoa, että meidän toimialallamme nuoret saavat halutessaan vastuuta ja pääsevät esihenkilö- ja tulosvastuurooliin jo uran alkuvaiheessa. Nuorelle kauppatieteiden opiskelijalle johtamisen, hallinnon ja laskentatoimen luennot saivat enemmän sisältöä käytännön johtamiskokemuksen jälkeen.

Monipuolisia mahdollisuuksia asiantuntijana sekä tulosvastuullisena esihenkilönä

Kauppakorkeakoulusta valmistuttuani pääsin haaveilemaani työympäristöön hotelliin. Työskentelin käytännönläheisessä johdon koulutuksessa reilun vuoden ajan tehden lähes kaikkia hotellin työtehtäviä. Pääsin samalla osallistumaan hotellin johtoryhmätyöskentelyyn ja kehittämään osaamistani projektien kautta.

Ensimmäinen ”oikea” työni oli ravintolapäällikön tehtävä hotellissa niiden haaveissa välkkyneiden kristallikruunujen alla. Pääsin myös työharjoitteluun Kaliforniaan ja sen jälkeen esihenkilötehtäviin kansainvälisessä hotelliketjussa Suomessa. Rakensin työuraani niin, että välillä toimin asiantuntijatehtävässä (myyntineuvottelijana, ketju- ja kehityspäällikkönä sekä hr- tehtävissä) sekä välillä puhtaasti tulosvastuullisessa esihenkilöroolissa.

Kaikkia tehtäviä yhdisti toimiala: matkailu- ja ravintola-ala. Unelma-ammattiini hotellinjohtajaksi etenin kolmekymppisenä. Olen päässyt urallani avaamaan monia uusia ravintoloita ja jopa kaksi kertaa ihan uuden hotellin. Olen oppinut valtavasti, kun olen päässyt osallistumaan rakennusvaiheessa tilojen suunnitteluun, palkkaaman oman tiimini sekä varmistamaan kaikin puolin menestyksekkään avaamisen.

Kaikki tämä tehty työ ja kerätty oppi on valmistanut minua nykyiseen tehtävääni Linnanmäen huvipuiston toimitusjohtajana. Johdan huvikauden aikana 750 iloisen hupimestarin joukkoa ja yhdessä tuotamme lähes miljoonalle huvittelijalle iloa.

Miksi mara-ala?

Voin aidosti sanoa, että mikäli saisin valita uudestaan, valitsisin mara-alan. Tällä alalla työskentelevät ihmiset ja lukuisat asiakaskohtaamiset tekevät sen, että kaikki työpäivät ovat erilaisia ja työtehtävät monipuolisia. Tällä alalla viihtyy kaltaiseni, muista ihmisistä ja vaihtelevista tilanteista voimaantuva henkilö. Tällä alalla on mahdollista työskennellä tai johtaa todella erilaisissa rooleissa ja toiminnoissa. Kaikkia työtehtäviä yhdistää vahva asiakaskeskeisyys ja yhdessä tiimin kanssa tekeminen.

Olen saanut oppia asiakaspalvelusta, liiketoiminnasta ja ihmisten johtamisesta käytännönläheisesti ja ihmisen kokoisissa asioissa. Samalla tunnen viinit, tiedän kriteerit hyvälle hotellille ja osaan kohdata aina toisen ihmisen lämmöllä ja ymmärtäen. Minulla on ollut ilo toimia unelma-ammateissa koko työurani!

 

Julkaistu 19.11.2025

Seuraava
Seuraava

Tomi Lantto: Työhyvinvointi ravintola-alalla