Teemu Kokko: Arvokasta työtä ihmisten parissa
Kuva: Haaga-Helian aineistopankki
Nyt seuraa tietokilpailukysymys: Mikä on ala, joka tarjoaa työpaikkoja kaikissa maailman maissa, joka on luonteeltaan erittäin kansainvälinen, joka on työtä ihmisten kanssa ja joka on alati kasvava ja kehittyvä ala? Oikea vastaus on hotelli- ravintola- ja matkailuala.
On vaikeaa keksiä kansainvälisempää alaa kuin hotelli-, ravintola- ja matkailuala. Ammattitaito ko. alalla on globaalia – paikalliset kulttuuri- ja kielierot pois lukien. Ala tarjoaa myös suhteellisen nopeita kehityspolkuja eikä ala myöskään ole immuuni teknologiselle ja digitaaliselle kehitykselle. Itseasiassa päinvastoin: ala on ollut digitaalisuuden ja kansainvälistymisen edelläkävijä avaten latua muille aloille.
Alalle on myös ominaista erään tyyppinen perinteiden ja uuden kohtaaminen. Työtehtävien kirjo on myös todella laaja – aina teini-ikäisen ensimmäisestä fast food -ravintolatyöpaikasta vaikkapa kansainväliseen risteilytoimintaan. Alan koulutuksella voikin suhteellisen pienellä kynnyksellä hakeutua itselleen ja kuhunkin elämäntilanteeseen sopivaan työtehtävään – suhdanteet toki huomioiden.
Hotelli-, ravintola- ja matkailualalla on paljon myös sivuavia toimialoja, jotka edellyttävät alan osaamista, mutta tarjoavat runsaasti työpaikkoja. Ravintolassa työskennellyt ammattilainen voi helposti erikoistua kassajärjestelmiin tai vaikkapa viineihin, ja majoitusalalta hyppy kiinteistöliiketoimintaan tai sisustus- ja laitesuunnitteluun on varsin lyhyt. Alalla toimineelle myös muut palvelualat ovat luontaisia vaihtoehtoja.
Suomessa hotelli-, ravintola- ja matkailualan ylivoimaisesti suurin kouluttaja on Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, joka tarjoaa 3,5-vuotisen restonomitutkinnon. Tutkinnon voi suorittaa joko suomen tai englannin kielellä ja tarjolla on sekä päivä- että monimuotoversioita. Omien valintojen kautta voi erikoistua ravintolatoimintaan, ruuan valmistukseen, majoitustoimintaan, matkailuun tai vaikkapa tapahtumajärjestämiseen. Alan työllistävyys on ollut hyvä, vaikka pandemia aiheutti väliaikaisen notkahduksen. Pitää aina muistaa, että jokaisen ihmisen tulee syödä ja juoda, ja matkailukin koskettaa miljardeja ihmisiä.
Alalle valmistuneiden urakehitys on ollut pääsääntöisesti hyvää ja usein jo muutama vuosi valmistumisen jälkeen tarjolla on esimiestehtäviä. Paikalliset erot Suomessa ovat luonnollisesti suuria.
Kun juttelee hotelli-, ravintola- ja matkailuihmisten kanssa heidän työstään, keskeisimmäksi nousee ajatus ihmisten parissa tehtävästä työstä. Ala on kaikille jollain lailla tuttu. Se koskettaa ihmisiä sekä surun että ilon hetkillä ja yhdistetään sekä loma-aikaan että työhön. Ala kulkee mukana ihmisten elämässä ja jo pelkästään se on iso motivoiva tekijä. Kannattaa liittyä joukkoon mukaan!
Julkaistu 2.12.2025

